COPD

Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease, kortweg COPD genoemd, is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke aandoening die wordt gekenmerkt door veel hoesten en het ophoesten van slijm. Ook leidt het vaak tot kortademigheid bij inspanning. COPD wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. De beste behandeling is daarom ook het leven van een rookvrij leven. COPD heeft vaak luchtweginfecties tot gevolg, waardoor uw conditie achteruit gaat en u nog meer last heeft van uw klachten. Benauwdheid wordt erger omdat normaal ademen meer energie kost. Op deze manier kan een kleine inspanning al tot benauwdheid leiden. COPD is ongeneeslijk. Helaas is genezing van COPD niet mogelijk, maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw leven met COPD prettiger te maken en verdere schade aan de luchtwegen te voorkomen. De belangrijkste stappen hierin zijn het stoppen met roken (ook na jarenlang roken nog erg zinvol) en het starten van een behandeling. Bij de behandeling van COPD werken verschillende disciplines, zoals huisarts, longarts, fysiotherapeut en diëtist nauw samen.

Behandeling

Bij de behandeling van COPD werken verschillende disciplines, zoals huisarts, longarts, fysiotherapeut en diëtist, nauw met elkaar samen. Door middel van het aanleren van een gezonde leefstijl, training voor het sterker maken van uw spieren en verbeteren van uw conditie en het gebruik van de juiste medicijnen, worden uw klachten verminderd en uw lichaam sterker. COPD training is erop gericht uw spieren sterker te maken, waardoor ze geleidelijk aan minder zuurstof nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Daarnaast wordt uw conditie getraind, zodat u minder snel vermoeid en benauwd raakt bij inspanning en u sneller hersteld na een infectie. Training helpt ook een aantal negatieve bijwerkingen van bepaalde medicijnen te verminderen, zoals corticosteroïden, die botontkalking en zwakkere spieren tot gevolg kunnen hebben. U krijgt medicijnen voorgeschreven door uw longarts. Het is belangrijk om deze in te nemen zoals voorgeschreven. Hoewel medicijnen de longen niet kunnen herstellen, maken ze het ademen makkelijker en hoeft u minder te hoesten. Hierdoor kunt u makkelijker uw dagelijkse activiteiten oppakken en trainen.

Gespecialiseerde COPD therapeuten bij Fysio de Dieze

De therapeuten bij Fysio de Dieze zijn gespecialiseerd in de behandeling van COPD en kunnen u op een deskundige manier begeleiden bij de verbetering en het onderhoud van uw conditie. Ze leggen u uit wat u beter wél of juist niet kunt doen. Afgestemd op uw situatie kijkt de therapeut samen met u naar het beste behandelplan.

COPD netwerk

De gespecialiseerde fysiotherapeuten bij Fysio de Dieze zijn aangesloten bij het COPD netwerk. Dit houdt in dat zij jaarlijks 3 tot 4 keer samenkomen om de laatste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken en zo op de hoogte te blijven van wat er speelt. Ook hebben zij goede contacten met specialisten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Voor vragen over COPD kunt u altijd bij onze praktijk terecht.

Meer informatie over het Longfysiotherapie Netwerk Den Bosch: https://www.longfysiotherapienetwerk-denbosch.nl/

 

COPD behandeling bij Fysio de Dieze

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek voor COPD behandeling of heeft u vragen? Neem contact op met Eus Wagemans via telefoonnummer: 06 142 376 98  of stuur een email naar: euswagemans@fysiodedieze.nl