Oncologie

Wat is oncologie?

Oncologie houdt zich bezig met de medische kennis en behandeling van kanker. Kanker treft jaarlijks veel mensen en het hebben of overleven van kanker is erg ingrijpend. Veel voorkomende klachten bij of na kanker zijn:

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Conditieverlies
 • Pijn
 • Spanningsklachten

Kanker geeft bij veel patiënten klachten, zoals bewegingsproblemen, littekenweefsel, oedeem en pijn. Deze problemen kunnen veroorzaakt zijn door de ziekte zelf of de behandeling ervan. Operaties, bestralingen en chemotherapie hebben een heftige uitwerking op het lichaam. Daarnaast krijgen patiënten vaak te maken met vermoeidheid, verminderde conditie en moeite met de zelfredzaamheid.

Behandeling

De behandeling van kanker kent 4 fasen:

 • Behandelfase
  Hierin wordt de diagnose gesteld en vindt de operatie, bestraling en/of chemotherapie behandeling plaats.
 • Herstelfase
  Medisch behandeling is achter de rug en de patiënt kan zich gaan richten op het herstel.
 • Palliatieve fase
  De ziekte blijkt helaas niet meer te genezen en de behandelingen richten zich op het zoveel mogelijk behouden van de levenskwaliteit.
 • Terminale fase
  Het levenseinde nadert. Behandelingen zijn erop gericht zoveel mogelijk comfort aan de patiënt.

Fysiotherapie kan in elk van deze 4 fasen ondersteuning bieden aan de patiënt. Afhankelijk van de fase wordt de fysiotherapeutische behandeling aangepast en worden doelen bijgesteld. Oncologische fysiotherapie is volgens onderzoek een effectieve manier om fysieke en mentale klachten bij oncologie patiënten te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. Vermoeidheidsklachten nemen af, de lichamelijke conditie verbetert en stijfheid en pijn worden minder. De patiënt leert om te gaan met de beperkingen.

Bij het eerste consult voert de therapeut een uitgebreid intake onderzoek, waarbij u samen vragenlijsten invult, lichamelijk onderzoek wordt verricht en u vertelt over uw situatie. Na de intake zal de therapeut in overleg met u een persoonlijk behandelplan opstellen, dat kan bestaan uit oefentherapie, massage en ontspanningsoefeningen.

Oncologische fysiotherapie bij Fysio de Dieze

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek voor oncologische fysiotherapie of heeft u vragen? Neem contact op met de praktijk via telefoonnummer: 073 204 83 64 of stuur een email naar: info@fysiodedieze.nl.