Reuma

Wat is reuma?

Reumatoïde artritis, afgekort reuma, is een auto immuunziekte waarbij het afweersysteem uw eigen lichaam aanvalt. Uw eigen lichaam wordt als indringer beschouwt en het immuunsysteem slaat op hol en produceert ontstekingsstoffen. Het zijn deze stoffen die (chronische) ontstekingen in uw gewrichten, pezen, spieren, bloedvaten, organen of zenuwen veroorzaken. Wanneer uw gewrichten ontstoken zijn, wordt er extra gewrichtsvocht aangemaakt. In een verder gevorderd stadium van reuma kunnen ook het bot en kraakbeen beschadigen. Daarnaast kunnen ook uw spieren en pezen aangetast worden.  

Symptomen

Reuma is een chronische aandoening met een wisselend verloop. Er zijn perioden waarin u veel last heeft van klachten, die afgewisseld worden met rustigere perioden. Wanneer u last heeft van een gewrichtsontsteking, voelt u pijn en voelt het gewricht warm en gezwollen. Naarmate de ontsteking vordert kan er een zwelling zichtbaar worden.

De klachten verergeren wanneer u langere tijd in dezelfde houding heeft gezeten/gelegen. Het gewricht wordt stijf en veroorzaakt meer pijn, waardoor bewegen lastiger wordt. U kunt op deze manier in een vicieuze cirkel terecht komen van weinig beweging en steeds meer stijfheid, met als resultaat een nadelige invloed op uw conditie. Vermoeidheid is een ander veelvoorkomend symptoom bij reuma en wordt veroorzaakt doordat de ontsteking bloedarmoede tot gevolg heeft.

Andere symptomen kunnen zijn: een verstoorde nachtrust, zwakte, gebrek aan eetlust en koorts.

Behandeling

Fysiotherapie bij reuma is erop gericht uw dagelijks functioneren met de aandoening te verbeteren. Er wordt gewerkt aan uw conditie en de soepelheid van uw spieren en gewrichten. De fysiotherapeut helpt u juist te bewegen en geeft advies omtrent een gezonde houding. Zo krijgt u oefeningen mee naar huis wordt gekeken welke sportbeoefening het beste bij uw situatie past. Er zijn ook hulpmiddelen beschikbaar bij reuma, uw therapeut kan u hierover informeren.

Bij aanvang van uw behandeltraject voor reuma, voert de therapeut samen met u een uitgebreid intakegesprek. Hierin worden u vragen gesteld en wordt er een lichamelijk onderzoek verricht om uw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen. Na het intakegesprek zal de therapeut in overleg met u een behandelplan opstellen. De belangrijkste behandelmethoden hierin zijn oefentherapie en voorlichting. De oefentherapie omvat conditieverbetering en krachtoefeningen. Ook kunt u samen met de therapeut dagelijkse activiteiten oefenen waar u moeite mee heeft.

Reuma fysiotherapie bij Fysio de Dieze

Wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek voor reuma fysiotherapie of heeft u vragen? Neem contact op met de praktijk via telefoonnummer: 073 204 83 64 of stuur een email naar: info@fysiodedieze.nl.