Voet- en enkelklachten

Wat zijn voet- en enkelklachten?

De voet is een van de meest ingewikkelde delen in ons lichaam. Een voet bestaat uit maar liefst 30 gewrichtjes die worden aangestuurd door 32 spieren en meer dan honderd banden, om alles stevig bij elkaar te houden. De voet draagt ons lichaamsgewicht tijdens onze dagelijkse bezigheden. Voetproblemen kunnen door de grote druk van ons lichaam dus veel (pijn)klachten veroorzaken. Naar schatting komen voet- en enkelklachten bij 18 – 63% van de mensen voor.

Veel klachten ontstaan door trauma aan de voet of enkel, bijvoorbeeld na een verzwikking van de  enkel of de voet. Klachten kunnen ook geleidelijk aan ontstaan, bijvoorbeeld bij een verkeerd looppatroon of verkeerde schoenen. Deze verkeerde belasting gedurende langere tijd kan langzaamaan tot steeds erger wordende pijn en beperkingen leiden. Soms kunnen voetklachten ook knieklachten of lage rugklachten veroorzaken.  

Behandeling

De behandeling van voet- en enkelklachten begint met de analyse van de onderliggende oorzaak van de klachten. De fysiotherapeut probeert deze oorzaak door middel van vragen en lichamelijk onderzoek in kaart te brengen. Vervolgens wordt het best passende behandelplan opgesteld, wat bijvoorbeeld kan bestaan uit spieroefeningen en taping. Elke patiënt is anders, dus iedere behandeling wordt aangepast voor een zo spoedig mogelijk herstel.

Behandelingen van voet- en enkelklachten kunnen bestaan uit:

  • Gewrichtsmobilisatie
  • Trainen van de spieren in voet en enkel
  • Belastingspatroon in kaart brengen en positief beïnvloeden
  • Taping

Mocht fysiotherapie toch niet de beste behandeling blijken voor uw klachten, dan kunnen wij u doorverwijzen naar een podotherapeut.

Fysiotherapie voor voet- en enkelklachten bij Fysio de Dieze

Wilt u een afspraak maken voor de behandeling van uw voet-en enkelklachten of heeft u vragen? Neem contact op met de praktijk via telefoonnummer: 073 204 83 64 of stuur een email naar: info@fysiodedieze.nl.